Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny Humán tantárgycsoport
NTP-TMV-20-0011

 

Miniszterelnökség megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Nagy hagyományú és szakmailag elismert hazai országos, vagy hazai és Kárpát-medencei meghirdetésű tanulmányi és művészeti versenyek megrendezésének támogatása című, NTP-TMV-20-0010 kódszámú pályázati program keretében a Suliszerviz Pedagógiai Intézet megrendezte a már hagyományokkal rendelkező szakközépiskolai tanulók 2020/2021. tanévi közismereti tanulmányi versenyét.

A támogatás forrása a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 1. mellékletének, XI. Miniszterelnökség fejezet, 30. cím 1. alcím 20.jogcímcsoport 1. jogcím (Nemzeti Tehetség Program) számú fejezeti előirányzat forrása. Ebből az előirányzati forrásból a TFF/9/6(2020) kódszámú támogatási szerződés keretében a Suliszerviz Pedagógiai Intézet megrendezte a már hagyományokkal rendelkező szakközépiskolai tanulók 2020/2021. tanévi közismereti tanulmányi versenyét.

A verseny célcsoportja a szakközépiskolai (nem érettségire felkészítő, illetve nem érettségizettek részére szervezett) képzésben részesülő tanulók.

A verseny három fordulóban zajlott.

1. iskolai forduló  – időpontja 2021. február 18. írásbeli, 60 perc

2. regionális forduló – időpontja 2021. április 9. írásbeli, 90 perc

3. országos döntő – időpontja: 2021. április 24.

Az iskolai forduló a nevező tanulók intézményeiben zajlott. Az iskolai fordulóban elért eredmények alapján – a beküldött dolgozatok ellenőrzését követően – régiónként 20 fő jutott be a verseny második fordulójába.

A regionális forduló a vírushelyzetre való tekintettel Online formában került megrendezésre. A regionális fordulóból a tantárgyi első helyezettek 7 fő és abszolút sorrendben további 13 fő jutott be a döntőbe.

Az országos döntő a vírushelyzetre való tekintettel Online formában került megrendezésre.

Az iskolai fordulóra 99 intézményből 1772 dolgozatot neveztek be, ebből a Humán tantárgycsoport - tantárgycsoport szerinti megoszlása: 36,5 %, több mint 600 diák munkája. A legtehetségesebb döntőbe jutó diákok tárgyi jutalmakban is részesültek.

Az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny a versenyzők és a pedagógusok számára is egyaránt kihívást jelentett, a jó eredmények ismételten sikerélményhez juttatták a résztvevőket. A szaktanárok már az iskolai fordulóban is kaptak egy feladatsort, melyet szabadon használhattak a jövőben is. Az intézmények „rá voltak kényszerítve” arra, hogy interneten keresztül bonyolítsák az adatforgalmat (kapcsolattartás, feladatok letöltése, az első forduló eredményének továbbítása stb.), így az informatikai kapcsolattartás előnyeit sikerült a gyakorlatban is érzékeltetnünk, illetve biztosítjuk a versenyzők és a felkészítők független hozzáférését az információkhoz. Versenyünk teljes nyilvánosság előtt történt – minden lépés, az eredményekről már a kihirdetésüket követő napon tájékozódhatott mindenki a http://suliszerviz.com honlapon keresztül.

Támogatás összege:

Programba bevont diákok száma: 

 800.000 Ft

 647

 

Támogató szervezetek:

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

 


Szervező:

Suliszerviz Pedagógiai Intézet