"Tehetséggondozás és Hagyományőrzés – Szakmai konferencia és Tehetségnap a Nemzeti Tehetség Program célkitűzéseinek népszerűsítésére" NTP-ITR-13-002

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által meghirdetett „A Nemzeti Tehetség Program célkitűzéseit népszerűsítő ismeretterjesztő rendezvények szervezésének, és tanulmányok, tanulmánykötetek megjelenésének támogatása” című NTP-ITR-13-002 kódszámú pályázati program keretében a Suliszerviz Pedagógiai Intézet kétnapos rendezvényt valósított meg a drámapedagógia, néptánc és kézművesség művészeti területeinek előtérbe helyezésével, a Nemzeti Tehetség Program népszerűsítése érdekében. A rendezvény egyik alappillére a szakmai konferencia volt, a délelőtti programban a témában kiemelkedő szakemberek plenáris előadások formájában ismertették a tehetséggondozás legfontosabb elemeit, a nemzeti tehetségprogram célkitűzéseit majd a szekciófoglalkozásokon a kézműves, a drámapedagógia és néptánc terület tehetséggondozó szakemberei ismertették tapasztalataikat a meghívott résztvevőkkel, a köznevelés szereplőivel, a lakossággal, a potenciális sikeres fiatalokkal és szüleikkel, illetve tárták fel közösen lehetőségeiket a tehetségük gondozására. A rendezvénysorozat másik alappillére az a tehetségnap volt, melyen a Suliszerviz Pedagógiai Intézet bemutatkozási lehetőséget biztosított színjátszó és néptánc csoportoknak, kézműves tehetségeknek, műhelyeknek.

A kitűzött cél (a tehetségek megtalálása és folyamatos fejlesztése, kitörési érvényesülési esélyeik biztosítása stb.) elérte rendezvényünk többek között azzal is, hogy több, mint 300 tehetséges fiatalhoz jutott el felhívásunk és jött el megmutatkozni, bemutatni, hogy ő miben tehetséges. A produkciók egyéni és csoportos formában kerültek előadásra, azon kívül, hogy egymást is megismerhették, a meghívott vendégek és a helyszínen a híres fürdővárosban élők és az ott tartózkodó vendégek kb. 1500 fő tekinthették meg a színvonalas produkciókat. Célunk volt a nemzeti tehetségprogram célkitűzéseinek megismertetése a köz- és felsőoktatás szakembereivel, a lakossággal, a fiatalokkal, a szüleikkel. Ezen ismeretterjesztés megtörtént az egy napos szakmai konferencián, ahol szekció előadások, foglalkozások, plenáris előadások keretében sok hasznos ismeret eljutott a közel 400 résztvevőhöz.

A konferencián elhangzott a témában kiemelkedő előadóktól 5 előadás, délután pedig 3 szekcióba 12 jó gyakorlat bemutatása történt.

A betervezett 3 tehetségterületen való megmutatkozás a színvonalas tánc produkcióban, a képzőművészeti és kézműves tevékenységekben, a népi mesterségek bemutatkozásában illetve drámafoglalkozások és színjátszás bemutatókban valósult meg.

 

Képgaléria

 

Szakmai konferencia helyszíne: Hunguest Hotel Béke – Hajdúszoboszló, Mátyás király sétány 10.

Időpont: 2014. május 23. péntek 10.00-16.00

Tehetségnap helyszíne: Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár Szabadtéri Színpad és környéke - Hajdúszoboszló, József Attila u. 2.
Időpont: 2014. május 24. szombat 09.00-15.00

Elnyert támogatás összege: 3.000.000 Ft

Programba bevont tehetséges fiatalok száma: 300 fő

Támogató szervezet

ntp 72 rgb emet logo emmilogo fi